Desena xerrada del projecte de geografia


Els alumnes de tercer d’ESO del Col·legi Parroquial Sant Antoni Abat de Canals, des del Departament d’Humanitats i més concretament l’àrea de Geografia estem treballant un projecte el lema del qual és

Volem canviar el món!

Com? des de l’educació – sensibilització – acció.

El temari l’hem dividit en blocs. I cada bloc a banda del treball fet en classe deu possibilitar una o dues xerrades per part de persones enteses o protagonistes en la matèria. En el primer “La democràcia espanyola. Les institucions polítiques” vam contar amb la presència d’En Ricardo Cardona Mollá, alcalde de Canals, i de Na Mónica Montell Tormo, regidora de l’ajuntament de Canals per la coalició Compromís (Bloc).  En el segon “El medi ambient. Sostenibilitat” amb Na Clara Chorques Sanz,  llicenciada en Ciències ambientals i màster en Tècniques per a la gestió del medi ambient i del territori, i En Jorge Arándiga López, membre fundador de l’associació mediambiental El Brot de Canals. En el tercer “Les migracions. La immigració a Espanya” amb En John Kennedy, un senyor anglès que ha triat Canals per a viure la seua jubilació i Na Dafina Zhiuvrova Grigorova, una senyora búlgara que ja fa sis anys viu entre nosaltres. En el quart, “El món: com és i es viu actualment” amb N’Heliodoro Moltó Belda, comercial d’exportació, Na Qing Yang, professora de xinés de l’Escola Oficial d’Idiomes de València, i N’Antoni Sánchez Aguado, consultor i auditor de sistemes de gestió de qualitat, diplomat en Treball social, postgrau en Gerontologia social i màster en Cooperació al desenvolupament. I per al cinquè i últim bloc, “L’activitat econòmica. El món laboral des de l’apartat de Recursos Humans”  ens va visitar el passat dijous 30 de maig Na Concha Cuenca Giménez, Graduada social, acabant amb la seua presència aquest cicle de xerrades i donant per finalitzat amb la tasca posterior en classe el nostre projecte.

Ara sí que ens ho creguem… canviarem el món!

L’economia està present en molts aspectes de la nostra vida. És la ciència que s’ocupa de l’administració o l’ús dels recursos existents a fi de satisfer les necessitats que tenen les persones i els grups humans. Perquè una economia de mercat funcione és imprescindible que  la posen en marxa persones i institucions. Tots són agents econòmics que estan relacionats entre sí i d’entre ells en classe hem estudiat i treballat l’empresa com a organització la finalitat de la qual és produir béns i serveis per a obtenir un benefici econòmic, i la intervenció de l’Estat en l’economia: aplicació de lleis que regulen el mercat, prestació de serveis (sanitat, educació, transports públics…) i el cobrament d’impostos (diners que les persones i empreses paguen obligatòriament a l’administració). A la seua vegada, dins de l’empresa havíem distingit dos grans apartats, el primer el món dels Recursos humans que inclou els treballadors organitzats  d’acord amb les faenes que ha de dur a terme cada un, les relacions del treballador amb l’empresa i les seues funcions; i el segon els canvis en el món del treball.

Doncs bé, hem tingut la sort de contar amb Na Concha Cuenca la qual d’una manera entenedora i amena, amb dades i des de la realitat ens ha apropat a termes-temes com: seguretat social, cotització, IRPF, INEM, SERVEF, ajudes contributives, subsidis, legislació laboral, sindicats, patronal, conveni col·lectiu, explotació laboral, frau, treball en blanc i en negre, desocupació, desigualtats home-dona, conciliació familiar-laboral, treballador qualificat, acomiadaments i contractacions, condicions de treball, seguretat i higiene, organigrama d’una empresa, TIC…

Quin luxe d’explicació! Quanta informació! Com hem començat a entendre moltes expressions, notícies, titulars… que escoltem i vegem en la televisió o als nostres pares o en diferents conversacions!

A veure quin dels apartats que anàvem tractant era més interessant! però si ens digueren que destacarem alguns sobre els altres, encara que complicat ho faríem; així ens va encantar el tema de les entrevistes de treball, què són i en què consisteixen però sobretot com es deu actuar; la quantitat de truquets que ens va dir per a eixir airosos. I també el tema de la dona en el món laboral, com és possible que a dia de hui encara hi haja tanta discriminació? és per això que gent és partidària de la paritat? quins són els possibles culpables? i les possibles solucions?

Quan el dia següent vam comentar en classe la xerrada:

  • Li vam intentar posar títol:

o     Primera aproximació al món laboral.

o     Primera aproximació a l’empresa.

o     Primera aproximació al món dels Recursos humans.

o     Relacions laborals per a tercer d’ESO.

o     Començant a conèixer una empresa.

  • Vam destacar també que Na Concha Cuenca no tinguera cap problema en parlar-nos de temes personals:

o     Ens va contar el perquè dels seus estudis i vam aprofitar per preguntar-li en què consistien i quina eixida actual tenien.

o     Per què creu que cadascú deu estudiar el que realment li agrada i en quines situacions creu que a més deu tindre en compte altres circumstàncies a l’hora d’elegir.

o     El seu cas com a dona en les empreses on havia treballat.

o     El seu pas pel col·legi. És ex-alumna i està molt vinculada a ell: son pare va ser un dels col·laboradors en la seua fundació, la seua germana és professora, i tota la seua família i la del seu marit han sigut o són alumnes. Davant d’aquest “currículum” no va dubtar a afirmar que malgrat tota eixa vinculació si no haguera cregut i continuara creient en el tipus d’ensenyança i la qualitat humana i acadèmica del professorat els seus fills no hi estarien.

Abans de començar la nostra companya Paula Jordá Tomás li va explicar el projecte i li va agrair la seua col·laboració i una vegada acabada la xerrada María Prieto Valls amb l’ajuda d’un powerpoint li va ensenyar com i en què havia consistit el treball previ, i Conxa Alzamora Cuenca li va fer entrega en nom del Col·legi d’un obsequi reinterant-li les gràcies per vindre, per aclarir-nos dubtes, per escoltar-nos i per oferir-nos la seua visió, col·laboració i valuós temps.

Per finalitzar li vam preguntar si compartia el nostre lema, és a dir, si creia que nosaltres com a futur que som podrem canviar el món mitjançant l’educació – sensibilització – acció. I ens van contestar… “Crec, no, estic convençuda. No podeu, deveu canviar el món!”

Concha, has vingut a ta casa. Gràcies per tot.

Abans d’anar-se’n ens va fer una última reflexió: seria terrible que fórem nosaltres la primera generació que visquera pitjor que la dels seus pares, seria una involució i anar contra natura, i la realitat actual fa què pensar. Per això a part de dir-nos que havia estat molt a gust entre nosaltres, que érem un grup encantador, que aprofitarem tot el que poguerem la formació que ens donaren i que teníem al nostre abast, va insistir en que gaudirem de la vida però que ens comprometerem amb ella i el món… perquè nosaltres anàvem a poder!

A mesura que hem treballat aquest projecte hem anat gaudint més i més i hem anat sent conscients de tot el que estàvem aprenent d’una manera totalment diferent, sense exàmens, sense nervis, amb tranquil·litat, il·lusió, expectació. En cada xerrada tot un món se’ns ha obert; ha sigut un luxe escoltar persones que viuen dia a dia o han viscut tot allò que nosaltres prèviament hem treballat i estudiat, i que per tant ens han ajudat a situar-ho correctament en el seu context i realitat.

Bé, amb aquesta desena i última xerrada finalitzem el nostre projecte. Des d’ací volem donar les gràcies una vegada més a totes les persones que han fet possible la seua realització. Desitgem que estiguen contents per la seua contribució i que sàpien com ens han ajudat a creue’ns-ho i com a més de tot el que ens han ensenyat, han sigut capaços de donar-nos confiança i ànim i sobretot seguretat a l’hora de saber quina és la nostra tasca en aquest món: és canviar-lo, és fer-lo millor, és fer-lo confortable i més habitable, és fer-lo de tots i per a tots.