Excursió a Xest


El passat dimecres 10 d’abril els alumnes de tercer d’ESO del Col·legi Parroquial Sant Antoni Abat de Canals vam anar a Xest, tornant així la visita que dos anys enrere ens van fer els alumnes de llavors primer d’ESO del Col·legi San José de la Montaña.

Aquesta activitat ha estat organitzada pel Departament d’Humanitats, es titula “De la tradició al Monument” i ha constat de dues parts; la primera es va dur a terme ací a Canals i la segona ara a Xest.

Ha sigut programada pensant en la interrelació de dos pobles i dos centres escolars de semblants característiques i ideari.

Pretén ser una aproximació a la història des d’un altre àmbit, fora de l’aula, mostrant als alumnes aspectes que han estudiat a classe (art, tradicions, societat, política, economia…), mitjançant els testimonis que ens han deixat els nostres avantpassats i la interpretació, valoració i ús que hui nosaltres fem de tot allò.

Els objectius plantejats han sigut:

–       Gaudir d’una forma diferent d’una classe d’història i de religió, fent-ho fora de l’aula, “in situ”, en els llocs on es pot percebre directament.

–       Conèixer la idiosincràsia d’un poble a través de les seues gents, els seus costums, les seues tradicions, les seues festes, en definitiva, la seua història local.

–       Aproximació a la història de l’art mitjançant anècdotes i fets puntuals, apreciant d’una manera directa el patrimoni arquitectònic i pictòric de les respectives esglésies.

–       Ensenyar els alumnes a comportar-se en llocs i situacions diferents als que estan acostumats. Veure el seu comportament i desenvolupament en aquest tipus d’activitats.

–       Gaudir aprenent.

–       Un dia diferent. Simultaniejar aprenentatge, oci i diversió.

–       Relacions personals. Convivència amb alumnes d’un altre centre.

Així, al voltant de les nou i mitja vam arribar al Col·legi San José de la Montaña de Xest on estaven esperant-nos els alumnes de tercer d’ESO, amb els quals hem estat en contacte arran la seua visita, ja se sap, facebook, tuenti, mail… Ens van rebre a la porta del col·legi i seguidament a la seua aula ens van projectar un powerpoint que havien preparat en el qual ens explicaven i ensenyaven els llocs més emblemàtics de Xest i les seues festes i tradicions més importants. Vist el power ens van convidar a esmorzar oferint-nos les seues pastes típiques i ens van ensenyar el col·legi. Després va començar la segona part que va consistir en la visita, guiada per la seua professora, a l’església de San Lluc Evangelista i al casc antic que ells anomenen el lugariquio viejo. Acabat aquest recorregut ens van dur a la plaça de bous (curiosa perquè es munta tancant la plaça de l’Ajuntament) on vam assistir a l’entrada del bou i després vam anar a dinar.

Cap a les sis i mitja de la vesprada vam arribar a Canals. L’experiència ha sigut molt bona, hem aprés, hem conegut gent i… hem pogut comparar pobles, col·legis, maneres de ser i de comportar-se…