Quarta xerrada projecte geografia


Els alumnes de tercer d’ESO del Col·legi Parroquial Sant Antoni Abat de Canals, des del Departament d’Humanitats i més concretament l’àrea de Geografia estem treballant un projecte el lema del qual és

Volem canviar el món!

Com? des de l’educació – sensibilització – acció.

El temari l’hem dividit en blocs. I cada bloc temàtic a banda del treball fet en classe deu possibilitar una o dues xerrades per part de persones enteses o protagonistes en la matèria. En el primer “La democràcia espanyola. Les institucions polítiques” vam contar amb la presència d’En Ricardo Cardona Mollá, alcalde de Canals, i de Na Mónica Montell Tormo, regidora de l’ajuntament de Canals per la coalició Compromís (Bloc).

El segon “El medi ambient. Sostenibilitat el va iniciar Na Clara Chorques Sanz,  llicenciada en Ciències ambientals i màster en Tècniques per a la gestió del medi ambient i del territori, i l’ha conclòs En Jorge Arándiga López, membre fundador de l’associació mediambiental El Brot de Canals que ens va visitar el passat dijous 11 d’abril.

El tema del medi ambient i la sostenibilitat és actual, quotidià i preocupant. El deteriorament del medi ambient és una de les grans qüestions a què ens enfrontem i que suposa greus problemes a tots els nivells i urgeix solucions des de tots els àmbits. Es parla contínuament de desenvolupament sostenible o sostenibilitat que és un model de progrés en què es compleixen els objectius de creixement econòmic, garantint al mateix temps la protecció del medi ambient.

És per tant un tema molt ampli i després de sis mesos d’assignatura podem dir que importantíssim i un dels més recurrents en el temari.

Així que aquesta “roda de premsa” la vam plantejar com la continuació de la donada per Na Clara Chorques però si aquella va ser a nivell més tècnic, general i global, aquesta devia ser més concreta sobretot en l’espai. Per això ha sigut tot un luxe contar amb la presència d’En Jorge Arándiga, una persona tan implicada en l’esmentat tema però a Canals, a la nostra realitat que no per crua i dura ha de ser considerada perduda, tot el contrari, una realitat salvable i per la qual val la pena lluitar, sent una manera de lluita imprescindible la que plantegem en el nostre projecte, l’educació i després l’acció, però abans de res l’educació i la formació.

Tres grans apartats van ser els tractats:

–        L’associació El Brot de Canals:

 • què és? Com, qui, per què, quan, on…?
 • Objectius, projectes i inquietuds.
 • Funcionament.
 • Acollida i ajudes, a nivell ciutadà i institucional.

–        A Na Clara Chorques li vam demanar la seua opinió i visió personal sobre alguns temes. Els mateixos li’ls vam plantejar a En Jorge Arándiga (quin luxe poder comprovar de vegades visions i opinions diferents davant la mateixa qüestió. Eixa és l’educació ideal, la plural, aquella en la que tenen cabuda la diversitat d’opinions, totes vàlides o qüestionables, segons, perquè a mesura que passe el temps i sabem més i estem més informats i formats  podrem escollir millor les nostres opinions i la nostra forma de viure). Temes com: sostenibilitat, paratges naturals, campanyes de protecció, les 3R, macroabocador (Llanera de Ranes), energies renovables…

–        Canals:

 • Actituds. Col·laboracions i ajudes. O no.
 •  “Lluita”, implicació per part de la ciutadania?
 • Paratges naturals. Quins? En quina situació?
 • Reforestació.
 • Campanyes pro mediambient.
 • Canvi d’actitud davant del tema: com? Fonamental l’educació, sempre l’educació i la formació.
 • I la gran qüestió… què podem fer nosaltres?

Abans de començar el nostre company José Juan Ruíz li va explicar el projecte i li va agrair la seua col·laboració. I quan la nostra curiositat va quedar satisfeta i totes les preguntes plantejades contestades i a més en un ambient relaxat però de molt d’interés, un altre company Joaquim Eraus Mollá amb l’ajuda d’un powerpoint li va explicar com i en què havia consistit el treball previ, i la nostra companya Conxa Alzamora Cuenca li va fer entrega en nom del Col·legi d’un obsequi reinterant-li les gràcies per vindre, per aclarir-nos dubtes, per escoltar-nos i per oferir-nos la seua visió, col·laboració i valuós temps. I per a finalitzar li vam preparar un powerpoint amb fotografies del seu pas pel col·legi.

Per a concloure li vam preguntar si compartia el nostre lema, és a dir, si creia que nosaltres com a futur que som podrem canviar el món mitjançant l’educació – sensibilització – acció. I ens va contestar… “i vosaltres? si vosaltres us ho cregueu és clar que jo més”.

Jorge, saps que el Col·legi és ta casa. Gràcies per tot.

En Jorge Arándiga ens ha encantat. L’empatia ha sigut mútua des del primer moment i això no tothom ho aconsegueix tan i tan ràpidament. És molt simpàtic i tot i la serietat del tema ens ha fet riure i somriure un munt. Ens ha gastat bromes i ens hem sentit molt bé i còmodes. La majoria ja el coneixíem perquè érem júniors i ell monitor i ens ha sorprès gratament  que se’n recordara tant de nosaltres la qual cosa ha possibilitat que gaudirem comentant anècdotes de llavors.