Segona xerrada projecte geografia


Els alumnes de tercer d’ESO del Col·legi Parroquial Sant Antoni Abat de Canals, des del Departament d’Humanitats i més concretament l’àrea de Geografia estem treballant un projecte el lema del qual és

 

Volem canviar el món!

Com? des de l’educació – sensibilització – acció.

 El temari l’hem dividit en blocs i el primer treballat ha sigut “La democràcia espanyola. Les institucions polítiques.” En aquest primer bloc vam programar dues xerrades, la primera (6 de març) la va dur a cap el Senyor Alcalde de Canals, En Ricardo Cardona Mollá, sent així l’encarregat de començar el cicle i de la qual ja vam informar en el seu dia.

I el passat dimecres 20 de març ens va visitar Na Mónica Montell Tormo, protagonitzant la segona xerrada i acabant així el bloc de la democràcia.

Na Mónica Montell Tormo és Llicenciada en Filologia Catalana, Diplomada en Magisteri especialitat d’Anglés, i Màster en Logopèdia. Actualment treballa com a al Col·legi Calixte III de Canals. Però ens va visitar en qualitat de Regidora de l’Ajuntament de Canals per la coalició Compromís (Bloc).

L’elecció d’aquestos dos convidats té un perquè, a part de la seua vàlua personal i professional. Cada un dels dos representa una opció política i un treball molt diferent en el nostre Ajuntament. En Ricardo Cardona des de l’alcaldia i Na Mónica Montell des de l’oposició.

La mecànica va ser la mateixa. La regidora anava a fer una roda de premsa i nosaltres estàvem acreditats com a periodistes per a la mateixa.

Na Mónica Montell va contestar totes les preguntes que havíem elaborat al llarg d’un treball previ; preguntes directament relacionades amb el temari i altres que arran la situació actual ens preocupen. A totes, sense excepció, va respondre, i cal dir que algunes d’elles podien ser considerades una mica compromeses com per exemple les referides a la corrupció, la justícia, la dimissió de càrrecs públics (quan i conveniència o no), la confiança en la política i els polítics, la seua visió personal i de partit…

Les preguntes les vam dividir en cinc grans apartats: política, democràcia; partits polítics, el seu concretament; ajuntament: des de l’oposició; situació actual: Espanya, però sobretot Canals; vida personal dedicant-se a la política: conciliació treball-família.

Abans de la roda de premsa la nostra companya Conxa Alzamora Cuenca li va explicar el projecte i li va agrair la seua col·laboració. Entre tots havíem preparat un powerpoint de benvinguda i la vam rebre amb una fotografia seua en la pantalla de classe. Aquest powerpoint començava amb les imatges dels alcaldes democràtics de Canals sent eixe el nostre xicotet homenatge a la democràcia. Perquè si una cosa està clara és la sort que tenim de viure en democràcia i tot el que això suposa i per tant que és tasca de tots, cuidar-la, mimar-la i millorar-la.

Quan la nostra curiositat va quedar satisfeta i totes les preguntes plantejades contestades i a més en un ambient relaxat, de complicitat, de vegades divertit, emotiu… (segons el temes i preguntes), el nostre company Joaquim Eraus Mollá amb l’ajuda d’un altre powerpoint li va explicar com i en què havia consistit el treball previ, i una altra companya, Paula Jodá Tomás li va fer entrega en nom del Col·legi d’un obsequi reinterant-li les gràcies per vindre, per aclarir-nos dubtes, per escoltar-nos i per oferir-nos la seua visió, col·laboració i valuós temps. També li va comentar que esperàvem no haver-la avorrit ni que les preguntes li hagueren paregut tonteries i per això li va recordar que només tenim catorze i quinze anys.

Abans de concloure ens vam atrevir a preguntar-li si compartia el nostre lema, és a dir, si creia que nosaltres com a futur que som podrem canviar el món mitjançant l’educació – sensibilització – acció. I ens va contestar… “estic seguríssima”.

Mónica, sap que el Col·legi és sa casa. Gràcies per tot.

Després de les xerrades en classe comentem què ens ha paregut, com ha anat, el que podem millorar pensant en les pròximes…

Na Mónica Montell ens ha encantat. Ens agradaria destacar que parla molt clar i molt tranquil·la, amb un llenguatge assequible i entenedor i amb una gran credibilitat  des del seu punt de vista.

Valorant aquestes dues primeres xerrades la nostra professora ens ha donat l’enhorabona per tot però diu que està molt contenta que hagem sigut capaços de diferenciar davant una mateixa pregunta dues respostes i dues visions, les dues igual de vàlides, i la necessitat de l’existència de la diversitat i la pluralitat. Eixa és la grandesa de la democràcia.