Tercera xerrada projecte geografia


Els alumnes de tercer d’ESO del Col·legi Parroquial Sant Antoni Abat de Canals, des del Departament d’Humanitats i més concretament l’àrea de Geografia estem treballant un projecte el lema del qual és:

Volem canviar el món!

Com? des de l’educació – sensibilització – acció.

El temari l’hem dividit en blocs. I cada bloc temàtic a banda del treball fet en classe deu possibilitar una o dues xerrades per part de persones enteses o protagonistes en la matèria. En el primer “La democràcia espanyola. Les institucions polítiques”, vam contar amb la presència d’En Ricardo Cardona Mollá, alcalde de Canals, i de Na Mónica Montell Tormo, regidora de l’ajuntament de Canals per la coalició Compromís (Bloc).

I en el segon “El medi ambient. Sostenibilitat, la nostra primera convidada ha sigut Na Clara Chorques Sanz,  llicenciada en Ciències ambientals i màster en Tècniques per a la gestió del medi ambient i del territori que ens va visitar el passat dimecres 27 de març.

El tema del medi ambient i la sostenibilitat és actual, quotidià i preocupant. El deteriorament del medi ambient és una de les grans qüestions a què ens enfrontem i que suposa greus problemes a tots els nivells i que per tant urgeix solucions des de tots els àmbits. Es parla contínuament de desenvolupament sostenible o sostenibilitat que és un model de progrés en què es compleixen els objectius de creixement econòmic, garantint al mateix temps la protecció del medi ambient.

El tema és molt ampli i després de sis mesos d’assignatura podem dir que importantíssim i un dels més recurrents en el temari; en totes les unitats didàctiques, d’una manera o d’una altra, es tracta i se’n parla. Així que vam intentar en el treball previ a la xerrada organitzar en seccions totes les qüestions que ens preocupaven o que més interés ens suscitaven. Ens van resultar set:

–        Vocabulari: medi ambient: problemes i possibles millores i solucions, sostenibilitat, paratges naturals, campanyes de protecció, PGOU, reunions o cimeres mediambientals convocades per l’ONU…

–        Agenda 21 Local, que és un programa de desenvolupament sostenible que tenen nombroses ciutats d’arreu del món o que estan intentant posar en marxa. Na Clara Chorques ha dissenyat la de l’Alcúdia de Crespins.

–        La Declaració del Mil·lenni, amb els seus huit objectius relacionats amb el desenvolupament de les àrees més pobres del món.

–        Les 3R. Reduir, Reutilitzar, Reciclar. En aquest punt un apartat molt interessant i que ens preocupava molt va ser el macroabocador de Llanera de Ranes.

–        Problemes ambientals a Espanya.

–        Energies renovables i no renovables.

–        Curiositats personals: per què eixos estudis, des de quan eixa inquietud… ser ex-alumna del col·legi (records, anècdotes…)

I sempre, en tots els temes, dos protagonistes especials: nosaltres i Canals.  Què fem, què no i què podem i devem fer; com ens afecta; com ens enfrontem a; què pot passar……

Abans de començar el nostre company José Juan Ruíz li va explicar el projecte i li va agrair la seua col·laboració.

Quan la nostra curiositat va quedar satisfeta i totes les preguntes plantejades contestades i a més en un ambient relaxat, de molt d’interés, de vegades un poc en tensió, altres divertit, emotiu… (segons el temes i preguntes), un altre company Josep Pérez Fayos amb l’ajuda d’un powerpoint li va explicar com i en què havia consistit el treball previ, i la nostra companya Paula Jodá Tomás li va fer entrega en nom del Col·legi d’un obsequi reinterant-li les gràcies per vindre, per aclarir-nos dubtes, per escoltar-nos i per oferir-nos la seua visió, col·laboració i valuós temps. I per a finalitzar li vam preparar un powerpoint amb fotografies del seu pas pel col·legi. Ja ens havia fet sentir en algun moment de la xerrada però quan vam veure la seua reacció davant aquestos records seus i dels seus companys l’emoció ens va omplir a tots. I es que ens va comentar que el col·legi, el seu que és el nostre, ha sigut molt important i decisiu en la seua vida; i ens vam adonar aleshores que nosaltres ja ho sentim.

Per a concloure li vam preguntar si compartia el nostre lema, és a dir, si creia que nosaltres com a futur que som podrem canviar el món mitjançant l’educació – sensibilització – acció. I ens va contestar… “per descomptat, segur”.

Clara, saps que el Col·legi és ta casa. Gràcies per tot.

Na Clara Chorques ens ha encantat. Parla molt clar i s’entén molt bé tot el que diu i a més és molt simpàtica. De segur que en alguns temes tot el que ens ha explicat, les dades i informació que ens ha donat i la seua visió personal va acompanyar-nos la resta de curs.  I més.